Byrum er mange ting, det kan være torvet, p-pladsen, stoppestedet for bus eller tog, det kan faktisk være alle steder hvor man kan mødes og interagere med andre.
De byrum man oftest ser som bæredygtige, er byrummene som kan transformere sig og tilpasse den situation der er nu. Det være markedsdagene hvor pladsen emmer af liv, eller når butikkerne er lukket og de eneste der færdes ude er kæresteparret og børnene der benytter den nu tomme plads til at spille bold, skate eller bare hænge ud.
I den lille forstad hvor jeg bor er der et lille torv i forbindelse med en parkeringsplads. De få gange om året hvor der holdes markedsdag, forvandler torvet og parkeringspladsen sig til en levende by, med en lille karusel, evt. sodavandsdiskotek, kræmmere og spejdere der laver mad over bål. Byen skifter ”ham” og byen bliver indtaget af alle beboerne.
Når der så ikke er markedsdag kan man ofte se torvet som et dødt område, kun indtaget af handlende til og fra bilen, eller et par unger der skater. Byen er lille, men byens centrum har potentiale og mulighed for feksibilitet, og giver derfor et public domain.
Et andet ofte overset byrum er mellemrummet. Mellemrummet mellem huse, mellemrummet fra hus til busstop m.m. dette sted er et vigtigt sted, det er her vi færdes hver dag, ofte fordi det er nødvendigt og ikke noget vi holder af, men vi skal igennem det rum for at komme fra A til B.
Ved at opgradere nogle af de rum som er af nød, så de også kan bruges til fornøjelse og fritid vil man kunne skabe trygge rammer i en by, og dermed starten til et bæredygtigt bymiljø.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar