tirsdag den 30. august 2011

Passivhus Design

Som Verdenen ser ud i dag, vil fremtidens byggeri blive mere og mere bæredygtigt. En variant af denne type huse er passivhuse.
Der er bare mange myter om passivhuse, ex man må ikke åbne vinduer i et passivhus, et passivhus er som at bo i et drivhus, et passivhus har ikke taget brugernes forbrug med i regnskabet, at passivhuse har "skydeskår" som vinduer m.fl.

Men for at forstå myterne skal man vide hvad et passivhus er. Et passivhus er et hus der bruger minimalt med varme, minimalt med strøm til drift af huset, det skal opfylde nogle tekniske krav om tæthed af huset, samt hvor meget isolering der skal være i vægge, loft og gulv.

i store træk kan man beskrive et passivhus som Søren Petersen (passivhus.dk):

" Passivhuse er helt overordnet bygninger der opnår godt indeklima og god totaløkonomi ved et ekstremt lavt energiforbrug.


Økonomi er faktisk en en del af kernen i konceptet: For når varmebehovet sænkes så langt som i et passivhus, kan radiatorer, rørføring og det meste af varmeanlægget undværes. De sparede udgifter til varmeanlægget er med til at betale den ekstra investering for at sænke varmebehovet så langt. Det giver sig på figuren udslag i et dyk i anlægsudgiften og dermed totaludgiften, når varmebehovet falder til ca. 15 kWh/m²/år.

Økonomi i passivhuse
De centrale tekniske krav er:
  • Varmebehov: Højst 15 kWh/år per m² nettoareal
  • Samlet primærenergibehov: Højst 120 kWh/år per m² nettoareal
  • Infiltration: Luftskifte højst 0,60 h-1 ved trykprøvning med 50 Pa


Et byggeri bliver altså ikke et passivhus af at det tilfældigvis er opvarmet via ventilationen. Omvendt kan man i passivhuse næsten altid klare sig med opvarmning via ventilationen, men det er en helt anden sag."


Et passivhus har nogle krav der gør at man ikke kan installere et stort støjende aircondition anlæg, for at holde temperaturen nede, der er nemlig ikke overskud i din energi balance på 120 kWh/år per m² nettoarealtil at drive det. i stedet vil man have et Genvex anlæg til at opvarme indblæsningsluften om vinteren og om sommeren sættes et "bypass" ind i anlæget om indblæsnings luften er samme temperatur som udenfor. Her kan man med fordel have let åbne vinduer om natten, for at sænke temperaturen i huset, og derved hjælpe Genvex anlægget med at køle huset, til næste morgen.

Skydeskårene som vinduer er ikke nødvendigt, bare kig på nogle af de opførte passivhuse, de har store vinduespartier mod syd, men med et udhæng der kan tage lidt af varmen fra solen, eller anden solafskærmning.

Hvis man bygger et passivhus og undlader ventilationsanlægget, vil man få store fugt problemer, problemer man også ser i mange nyere huse i dag. Men ved at installere et ventilationsanlæg kan man undgå disse problemer og få det behageligt indeklima, og nyde godt af varmen fra udblæsningsluften til opvarmning af indblæsnings luften.

De skrappe krav til energibalancen på de 120 kWh/år per m² nettoareal er svære at overholde, men en vigtig parameter i forhold til er et Passivhus, for man kan ikke bare snige sig udenom problemer med overforbrug (teoretisk) ved at smide x antal kvm solcellepaneler de tæller ganske enkelt ikke med i regnskabet. Men når alt det er sagt, kan man heller ikke diktere en familie til ikke at have elektriske køkkenredskaber, fjernsyn og computere, men man kan opfordre dem til at tænke over deres energiforbrug og bruge sparepære og lavenergi elektriske hjælpemidler.  


Denne måde at bygge på har været kendt i mange år, men er først nu ved at vinde en lille smule indpas i Danmark, bl.a. med huse som Olav Langenkamps hus Villa Lagenkamp i Ebeltoft, eller Schmidt, Hammer & Lassen architects Passiv rækkehuse i Lystrup.

se billeder på: langenkamp.dk

1 kommentar: